Bölüm Tanıtımı
Değerli Öğrenciler,
Dünya hızlı bir değişim sürecinde ve bu süreç her alanda olduğundan daha çok yaşamın temel unsuru olan yeme-içme alanında etkisini göstermekte. Bu etkilerin bir yansıması olarak ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları’ nın yükselen değeri her geçen gün daha net ortaya çıkmakta.
Bizler bu bölümü sektörün ve bu alanda çalışacak olan sizlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladık. İstiyoruz ki; bölümden mezun olup iş hayatına başladığınızda, bilgilerini uygulamaya dökebilen, yenilikçi fikirleri ve farklı tasarımlarıyla adeta bir sanat icra ederek sıra dışı olmayı başarabilen, özgüveni yüksek birer yönetici şef olun. Yaşar Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; teknik bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmeyi amaçlayan, temel olarak gastronomi, gıda, turizm ve işletmecilik ayakları üzerine yapılandırılmış bir bölümdür. Dört yıllık lisans programı süresince öğrencilerine “Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi, Türk Mutfak Kültürü ve Uluslararası Mutfak Kültürü, Gıda Bilimi ve Teknolojileri, Beslenme ve Diyetetik, Yemek Pişirme Teknikleri, Gastronomi Tarihi, İşletme, Girişimcilik ve İnovasyon, Kültür- Sanat- Tasarım ve Gastronomi Turizmi” gibi konularda eğitim verme amacı taşıyan disiplinler arası bir programdır.
Temel düzeyden ileri seviyelere taşınan eğitim içeriği, üniversite laboratuvar ve diğer uygulama alanları ile desteklenerek tüm incelikleri ile öğretilmektedir. Temel gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine ek olarak, mezunların gıdanın üretimiyle “tarladan çatala” kadar ilgilenebilme, düzeltme, araştırma geliştirme konularında bilgilenmeleri hedeflenmektedir. Aynı zamanda, her dönem içerisinde mesleki etkinlik ve uygulamaları içeren dersler sunulmaktadır. Başta Yaşar Holding Gıda ve İçecek Grubu Şirketleri olmak üzere birçok kamu ve özel kurum/kuruluşları ile iş birliği içerisinde yürütülmesi planlanan çalışmaları yurtdışı eğitim ve staj imkânları ile desteklemek, bu sayede teorik bilgiyi uygulama eğitimi ile pekiştirmek mümkün olacaktır. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” lisans diplomasını alabilecekler ve;
- Ulusal veya uluslararası konaklama işletmelerinin yiyecek–içecek bölümlerinde,
- Restoran/kafe/bar vb. bağımsız yiyecek–içecek işletmelerinin mutfak ekibinde veya işletme bölümünde,
- Gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), akademik kurumlarda,
- Restoran/kafe/bar vb. girişimci ve işletmecisi olarak ya da
- Yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışma fırsatı bulabileceklerdir.
Yaşar Üniversitesi’nin diğer bölümlerinde de olduğu gibi, daha öğrenciliğiniz devam ederken sektördeki kariyerinize başlayabilmeniz için sizleri üniversitemize ve bölümümüze bekliyoruz.
Doç. Dr. Seda GENÇ
Bölüm Başkanı
Program Öğretim Amaçları
PÖA 1: Meslek hayatında teknolojik, sosyal ve etik şartları gözeterek gastronomi sektöründe, kamu ve özel kuruluşlarda görev alabilen yetkinliğe sahip genç yönetici şefler yetiştirmek.
PÖA 2: Şef, şef yardımcısı, gastronomi yazarı, yemek stilisti ve fotoğrafçısı, restoran işletmecisi, mutfak eğitimcisi, yiyecek içecek danışmanlığı gibi görevlerde etkin bir lider ve uyumlu bir takım üyesi olarak meslek hayatını sürdürebilen şefler yetiştirmek.
PÖA 3: Sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam eden, eğitim kurumlarında eğitimci olarak görev alabilen şefler yetiştirmek.
PÖA 4: Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında günceli takip eden, alanın gelişimine katkıda bulunan şefler yetiştirmek