İZMİR’E ÖZGÜ LEZZETLER YEMEK YARIŞMASI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU ! SON TESLİM TARİHİ GÜNCELLENDİ !

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir 5000 yıllık tarihi boyunca Rumlar, Levantenler, Sefaradlar, Girit, Sakız, Midilli gibi adalardan gelenler, Boşnaklar, Arnavutlar ve Makedonlar gibi çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmıştır ve bu kültürel çeşitlilik İzmir mutfağına yansıyarak köklü bir mutfak kültürünün oluşmasına ve gelişmesine olanak sağlamıştır. İzmir mutfağı hem kaynaklar açısından zengin olan coğrafi konumu hem de burada farklı zamanlarda ya da eş zamanlı olarak yaşamış olan çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olması dolayısıyla da zengin mutfaklardan biri haline gelmiştir. İzmir mutfağını zeytinyağı ile hazırlanan sebze ve az haşlanarak rengini koruyan ot yemekleri, deniz ürünleri ile yapılan yemekler ve mezeler, Arnavut ciğeri, çöp şiş, elbasan tava gibi etli yemekler ve lor tatlısı, sakızlı muhallebi, şambali, revani, tulumba tatlısı gibi tatlılardan oluşmaktadır.

 

Ancak, İzmir’in köklü ve zengin bir mutfağa sahip olmasına rağmen, bu zengin mutfak kültüründen yeterince faydalanılamadığı görülmektedir. İzmir mutfağının artık ön plana çıkması ve yemeklerin tanıtımlarda yer alması gerekmektedir. Yemek, bir bölgenin kültürünün ve insanının yansımasıdır. Bu sebeple, “İzmir’e Özel Lezzetler” adı altında bir yemek yarışması planlanmış ve İzmir’in en önemli üniversitelerinden biri olan Yaşar Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin katılacağı bu yemek yarışması ile İzmir mutfağının ön plana çıkarılması ve yeni yetişen şefler tarafından İzmir’e özgü yemek kültürünün öğrenilmesi amaçlanmıştır.

 

Amacımız geleceğin şeflerini İzmir mutfağına giden bir yolculuğa çıkarmak, börülce, fasulye, patlıcan, asma yaprağı, bakla, barbunya, dolmalık biber, enginar, kabak çiçeği gibi sebzeler ve İzmir’e özgü çeşitli şifalı otlarla hazırlanan ve zeytinyağı ile lezzetlendirilen yemeklerle buluşturmak ve tanımalarını sağlamaktır.

 

KALBİNİZ VE MİDENİZ EGE’DE KALACAK..

KİMLER KATILABİLİR?

Yaşar Üniversitesi öğrencileri katılabilir.

ÖNEMLİ TARİHLER

  • 24-31 Ocak 2022 tarihinde duyuruların yapılması
  • 1-11 Şubat 2022 tarihinde yemek paylaşımlarının yapılması, (11 ŞUBAT 2022 SAAT:09.00 SON TESLİM)
  • 11 Şubat 2022 jüri değerlendirmesinin yapılması, finale kalan 5 kişinin belirlenmesi
  • 15 Şubat 2022’de finale kalan 5 kişinin yarışma için hazırladığı yemeğini Uygulama Mutfağında yapması ve ilk 3 kazananın belirlenmesi, ÖDÜL TÖRENİ düzenlenmesi.

YARIŞMANIN KAPSAMI

Yarışma kapsamında;

  • Başvuru sahibi tarafından tercih edilen İzmir Mutfağına özgü bir yemeğin yapılması,
  • Konserve, kurutma, dondurma gibi çeşitli yöntemlerle işlenen gıdaların kullanılabiliyor olması,
  • 1-6 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacak olan paylaşımlar için öncelikle Kısık Ateş uygulamasının telefona indirilerek kayıt olunması ve profilim sekmesinden “yeni içerik paylaş“ butonuna tıklayarak tarif ve fotoğraf paylaşımının yapılması,
  • Paylaşımların takip edilebilmesi için, #izmireözellezzetler #yaşarüniversitesi etiketlerini kullanarak Kısık Ateş platformunda paylaşım yapılması,
  • 1-6 Şubat 2022 tarihleri arasında, izmireözgü[email protected] e-posta adresine yapılan yemeğin tarifinin ve öğrencinin görüntüsünü de içerecek şekilde yapım aşamalarının fotoğraflarının gönderilmesi gerekmektedir.

ÖDÜLLER

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarından ve Kısık Ateş Ekibinden oluşan jüri üyelerinin yapacağı değerlendirme sonucunda, dereceye giren ilk 3 öğrenciye çeşitli ödüller ve plaket verilecektir.

Ödül Kategorileri:

 “En Başarılı 3 Uygulama” ödülü:

Birincilik Ödülü:

  • Birincilik Plaketi
  • Yaşar Üniversitesi Hediye Paketi
  • Pınar Hediye Paketi
  • Kısık Ateş Altın Hediye Paketi

İkincilik Ödülü

  • İkincilik Plaketi
  • Yaşar Üniversitesi Hediye Paketi
  • Pınar Hediye Paketi
  • Kısık Ateş Gümüş Hediye Paketi

Üçüncülük Ödülü

  • Üçüncülük Plaketi
  • Yaşar Üniversitesi Hediye Paketi
  • Pınar Hediye Paketi
  • Kısık Ateş Bronz Hediye Paketi